19
maj 2017

‘Lorentzens tunnel’

Fængselsmuseet i Horsens, Horsens Museum og Kvorning design & kommunikation åbner ny, permanent udstilling, ’Lorentzens tunnel’ om Carl August Lorentzens flugt fra Horsens Statsfængsel i julen 1949. En viljesakt og kraftpræstation, som ikke burde kunne finde sted.

’Lorentzens tunnel’ fortæller historien om Carl August Lorentzens flugt fra Statsfængslet i Horsens Lillejuleaften 1949. En sikkerhedsforvaringsdom og kærlighedsproblemer fik ham til at præstere det umulige. Ene mand gravede han sig næsten hver nat gennem 11 lange måneder 18 meter ud mod friheden. For at efterlade beskeden: ’Hvor der er en Vilje, der er der ogsaa en Vej!’ Springturen varede 6 dage.

Rekonstruktion af flugttunnelen
’Lorentzens tunnel’ skildrer Carl August Lorentzens opvækst, anbringelser, kærlighed og fængselsdomme – og især flugten fra fængslet i 1949 – med analoge og digitale formidlings- og interaktionsformer. Besøgende kan opleve strafafdelingen og cellen, hvor Lorentzen afsonede sin sikkerhedsforvaringsdom for 68 år siden. Ligesom de kan komme helt tæt på flugttunnelen, som er rekonstrueret efter fotografier, tegninger, arkæologiske udgravninger og forhørsprotokoller. Lorentzens gravende skikkelse er projiceret op som en skygge på bagvæggen af flugttunnelen og understreger kraftpræstationen, som han leverede med mejsler, falske nøgler og sin stærke vilje.

Deltag i Lorentzens flugtforsøg
Den nye udstillingsoplevelse spiller videre på storyline og dramaturgiske og scenografiske greb, som tidligere udstillingsafsnit med stor succes har slået an. Flugttunnelen tager virkemidlerne til næste niveau – publikum oplever at være meget tæt på Lorentzen midt i hans vilde flugtforsøg.

Fængselsmuseets udstillinger har nydt utrolig stor, international bevågenhed de senere år. Og modtaget priser som Museums+Heritage Award 2016 for bedste, internationale udstilling og InAVation Award 2016 for Europas bedste, AV-baserede storytelling. Nordea-fonden har støttet udstillingen.