22
feb 2024

‘In the Eye of the Storm’

Kvorning Design samarbejder med udstillingsarrangører om at forberede en rejseudstilling for de nordlige lande for at beskytte modernistiske kunstværker i Ukraine fra første halvdel af det 20. århundrede mod risici ved den aktuelle russiske invasion.

Åbningen af ‘In the Eye of the Storm – Modernism in Ukraine’ organiseret af Belvedere, Wien, med Royal Museums of Fine Arts, Bruxelles, og Royal Academy of Arts, London, i samarbejde med National Art Museum i Ukraine, på Lower Belvedere i Wien fandt sted 22. februar 2024. Og markerede samtidig det fjerde europæiske venue efter Madrid på Thyssen-Bornemisza-museet (efterår 2022), Köln og Bruxelles. Udstillingen er den første præsentation uden for Ukraine, der udforsker udviklingen af ​​moderne kunst i Kyiv, Lviv, Kharkiv og andre kulturelle knudepunkter i perioden 1900-1930.

Den omfattende udstilling dækker en periode med en utrolig hurtig, turbulent og traumatisk udvikling i ukrainsk kunst midt i betydelige historiske transformationer, herunder sammenbruddet af det russiske imperium, adskillige revolutioner, etableringen og den korte periode med ukrainsk uafhængighed og etableringen af ​​sovjetisk autoritet i Ukraine. Den betydelige stigning i forskellige bevægelser blandt billedkunstnere i begyndelsen af ​​det 20. århundrede er tæt forbundet med fremkomsten af ​​den ukrainske nationale bevidsthed og processer for kulturel nationalisering, der går tilbage til anden halvdel af det 19. århundrede. Udstillingen viser en bred vifte af værker fra nationalromantik til konstruktivistisk avantgarde. Mange værker i udstillingen repræsenterer samlinger fra ukrainske nationalmuseer. Muliggjort gennem en enorm indsats fra arrangører, der samarbejdede med museer i Ukraine midt i den igangværende krigsførelse.

Værker af Mykhailo Boichuk, Vasyl Yermilov, Oleksandr Bohomazov og Kazymyr Malevych.

Kurateret af Konstantin Akinsha og Katia Denysova sammen med Maryna Drobotiuk og Olena Kashuba-Volvach (begge fra Ukraines Nationale Kunstmuseum, Kyiv). Assisterende kurator: Miroslav Hal’ák (Belvedere).

Udstillingen på Lower Belvedere løber frem til 2. juni 2024.