Tungtvandskælderen

KUNDE: NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM (NIA)
PROJEKT: TUNGTVANDSKÆLDEREN
STED: VEMORK, RJUKAN, NORGE
80 år efter at norske soldater fra Kompani Linge saboterede tungtvandsproduktionen på Vemork, Rjukan, Norge, har Norsk Industriarbeidermuseum (NIA) åbnet en omfattende udstilling af Kvorning Design og kreativt team på dagen og stedet for den risikable sabotageaktion natten til 28. februar 1943. Udviklingen af fysisk koncept og dramaturgisk fortælling er sket i tæt samarbejde mellem NIA, Kvorning og partner Gagarin.
I den nye udstilling fortæller museet historien om aktionen dér, hvor sabotageaktionen fandt sted. Sabotagen bliver sat ind i et internationalt, nationalt og lokalt perspektiv. Sammen med en smuk, arkitektonisk løsning – en ny bygning, der beskytter resterne af den autentiske kælder – byder NIA på en bred vifte af publikumstilbud. Tungtvandskælderen fremstår som en dramatisk scenograferet oplevelse i autentisk miljø.
Hændelser og centralt persongalleri er bragt til live med lys, lyd, animation, film og fysisk scenografi, og er samtidig et sted for refleksion og læring for kommende generationer. Her er også skabt nye, attraktive faciliteter for konferencer, møder og sociale arrangementer i mange år fremover. Mindeceremoni og udstillingsåbning på Vemork, Rjukan, Norge, fandt sted 28. februar 2023.